Forum Ciąża i dziecko

Częste choroby u dziecka

wiolka32

wiolka32

Mój syn5letni był teraz chory na zapalenie puc brał antybiotyk od18do23przez 5dni i była po prawa a od25 znów gorączka kaszel słaby mało je ma stwierdzoną grasice czy to przez to często nam choruję bo już sama nie wiem dziękuję za odp

87033 wiolka32 Kobieta, 34 lata, Rybnik
~mariola_30

~mariola_30

skoro dziecko bralo antybiotyk, to jego flora bakteryjna zostala zaburzona, przez co moze byc teraz bardziej podatne na choroby, czy podawalas wraz z antybiotykiem oslonowo jakis probiotyk?ja znam lactoral, ktory zawsze przy antybiotykach daje dziecku, po zakonczeniu leczenia jeszcze przez kilka dni tez kaze mu pic probiotyk, zeby miec pewnosc, ze flora bakteryjna przewodu pokarmowego zostanie wlasciwie odbudowana i nie bedzie pozniej problemow zdrowotnych

Lek. Jacek Ławnicki

Lek. Jacek Ławnicki

Odpowiedź eksperta

Witam!
Istnieje prawdopodobieństwo, że doszło do nawrotu infekcji. Konieczna jest ponowna wizyta u lekarza w celu kontynuacji leczenia. Trudno określić co miała Pani na myśli pisząc, że dziecko ma stwierdzoną grasicę.

87201 lek-jacek-lawnicki Mężczyzna, 27 lat, Lublin
wiolka32

wiolka32

Witam miał kiedyś robione prześwietlenie puc i nam powiedziano że to grasica i że będzie słabszy odpornościowy i że do kardiologa i miał usg robione wykryto mu to jak miał 6miesięcy teraz ma5lat i choruję często nam pozdrawiam

87033 wiolka32 Kobieta, 34 lata, Rybnik
~kiralfc

~kiralfc

WBC 7,3 6-17,5
NEU# 2,18 1,5-7
NEU% 29,8 37-72
LYM 3,36 1-3,7
LYM% 46 20-50
MON#1,44 0-07
MON% 19,7 0-14
EO# 0,25 0-0,4
EO% 3,4 0-6
BASO# 0,08 0-0,1
BASO% 1,1 0-1
RBC 5,13 3,9-5,1
HGB 14,2 11,3-14,9
HCT 41 33-43
MCV 79,9 81-100
MCH 27,7 26-34
MCHC 34,6 37-54
PLT 214 160-400

Rozmaz
granulocyty pałeczkowe 4 1-5
pałeczkowe 34 40-70
kwasochłonne 8 1-5
limfocyty 34 20-45
monocyty 20 0-8

crp 33 <10<br /> mocz ok
aso<200<br /> Witam i proszę o interpretację:
córka poszła do przedszkola i zaczęła chorować.
W październiku angina, leczona zinnatem
w grudniu pneumokoki w gardle leczone augmentinem
Przełom roku zapalenie zatok i gardła zinnat zastrzyki.
Wyzdrowiała na początku stycznia od tamtej pory nie chodziła do przedszkola. Na początku lutego lekka infekcja (katarek) zaleczony domowymi sposobami.
Poszła do przedszkola 11,02,2013 a 14,02,2013 dostała temperaturę i wysypkę głownie na palcach dłoni.
15,02,2013 lekarz stwierdził ze (pojawiły się nowe ogniska wysypki na plecach, przedramionach, przegubie nogi i kolanie , czerwone gardło ) chyba szkarlatyna i przepisał novocef tabletki. Córka średnio chciała przyjmować lek i zmienione jej go na amotaks.
Dziś wysypki już nie ma od wczoraj temperatura w normie.
Odebrałem właśnie powyższe wyniki badań i trochę się martwię tym rozmazem krwi.
Proszę o pomoc.